Hae tästä blogista

lauantai 15. syyskuuta 2012

Rupikoira vastaan myrkyt. Viikko 1

Tiistaista lähtien on projektinani ollut yhden pienen karkeakarvaisen rupikoiran hoito. Minulle tuotiin silloin monimutkaisten vaiheiden jälkeen koira uutta kotia odotamaan. Koiran oli tarkoitus lähteä uuteen kotiinsa viikonloppuna. Sen kunto oli kuitenkin oleellisesti odotettua huonompi. Se ei voisi tuossa kunnossa mitenkään muuttaa uuteen kotiin, jossa sen historiaa ei tiedetä tarpeeksi tarkkaan hoidon kannalta. Se pitäisi toimittaa eläinlääkärille välittömästi ja hoitoon pitäisi varata aikaa. Koiran edellisen omistajan kanssa keskusteltuani jatkosta, koira päätettiin jättää minulle hoitoon ja miettiä sen jälkeen, kun toipumista on tapahtunut, mikä on sen jatko.

Tämä edelleen iloinen hännänheiluttaja on asunut ulkotarhassa, josta se on saanut ehkä maaperästä bakteeritulehduksen tai aiemmista metsästysreissuilta on tarttunut bakteeri iholle.
Koiran poskessa oli sormenpään kokoisia punoittavia
ja osin märkiviä "rupia".

Koira on metsästänyt luolissa ja ollut tekemisissä mäyrien ja supikoirien kanssa, joista on voinut tarttua erilaisia bakteereja, jotka ajan kanssa ovat tehneet iholla tehtäväänsä. Ihan varmaa tietoa ei tässä kohtaa ole vielä diagnoosista, mutta vaiva on ollut kohtuullisen pitkäikäinen ja siksi pahentunut.

Ihan ensiksi aloitettiin Bayvantic valeluliuoksella tiistai-iltana, josko koiran turkissa olisi elämää, joidenkin ulkoloisten muodossa.

Heti keskiviikkona hoitotoimenpiteet jatkuivat eläinlääkärikäynnin jälkeen. Eläinlääkäri totesi, että koira ei ainakaan kärsi sikaripunkista tai sienestä. Ihon punoittaessa se päätettiin ensin pestä Malaseb shampoolla, joka on tarkoitettu bakteeri- ja sieni-infektioiden hoitoon. Punoittaviin rupiin ja märkiviin kohtiin laitoin 2,5 % hydrokortisonia. Varmuudeksi lääkäri pisti koiraan Dectomax -piikin, jolla lähtee aivan kaikki elävä eli sisä ja ulkoloiset. (Tätä injektiolääkettä ei saa laittaa colliesukuisiin koiriin!) Samoin kotiin päästyä rupikoiran korpinkynnet saivat kyytiä!

Toinen korvista oli myös rupinen, toinen normaali.
Hydrokortisonia laitoin myös torstaina kaikkiin kohtiin, joissa rupia oli eli kaulassa, kuonossa, poskissa ja korvissa.

Perjantaina oli vuorossa paikallinen "luottoeläinlääkärini", joka tuntee minut nyt joidenkin hoitotoimenpiteiden jälkeen ja on käynyt kotonani tarkastamassa pentuja. Nopean tilannekertauksen jälkeen hän suositteli myös antibiootin lisäämistä koiran hoitoon. Samalla hoito-ohjelmaan lisättiin myös Clorexyderm® spot gel.

Ensimmäisen neljän päivän myrkkysetti rupia vastaan. Kuuri ja hoito jatkuu.
Perjantaina uskalsin ajaa myös karvat koiran poskista, kuonon päältä ja kaulasta, koska iho oli rauhoittunut jo sen verran. Sen jälkeen geelin levittäminen onnistui helpommin. Onneksi koira ei selvästi tuntenut kirvelyä, sillä se makasi kiltisti paikallaan hoitotoimenpiteiden ajan.

Antibiootti jatkuu nyt useamman päivän. Pesen koiran vielä sen jälkeen, kun olen nyppinyt nypittävissä olevan karvan. Osa on hyvää ja karkeaa, osa taasen muuttunut ihmeellisen kuolleeksi. Eiköhän nämä kaikki myrkyt ja hoidot pian pure. Pitkittynyt vaiva on aina harmittava sekä hankala diagnosoida, joten hoito kannattaa aloittaa jo siksikin ajoissa. Tiettyyn pisteeseen voi itsehoitaa vaihtamalla ruokaa ja käyttämällä kaupan ja apteekin reseptivapaita tuotteita. Melko nopeasti kuitenkin kannattaa käydä eläinlääkärillä, eikä turvautua Googleen tai Wikipediaan.

1 kommentti: