Hae tästä blogista

torstai 20. syyskuuta 2012

Minä, sinä, hän, me, te, he

 
Koiralla on häntä ja koiralla on pää. Päässä on suu ja hampaat. Ilmeisesti tämä "Häntä" tarkoittaa henkilön tai hännän sijasta sitä koiraa. Pieni asia, mutta tuo "Vahdi Häntä" -otsikko jäi mietityttämään viime kerralla käydessäni Mustissa ja Mirrissä. Myös lopun "Vahdi Häntä hänen leikeissään" kuulostaa Google-kääntäjän tekstiltä.

"Hän" on kyllä ihmiseen kuuluva pronomini – on minulle opetettu. Eläimistä kuuluu sanoa "se". Ei kuulu sanoa "hän", eikä teittitellä, vaikka koiria inhimillistetään jo valtavasti.

En tykkää valittamisesta, ilman että se on rakentavaa tai sisältää korjausehdotusta.. Niinpä mietin, miten itse kyltin tekisin. "Vahdi koiraasi", "Vahdi koirasi leikkejä", "Vahdi kun koirasi leikkii"... Mietin, miten saman asian voisi sanoa paremmalla suomenkielellä, mutta en saa Vahtia-sanan kanssa mitään kovin hyvää.

Ehkä jättäisin kokonaan alun otsikon pois ja kirjoittaisin, että "Mikään lelu ei kestä ikuisesti. Toiset koirat ovat tehokkaampia tuhoamisessa kuin toiset. Katso koirasi perään ja kerää rikkinäiset tai palasiksi menneet lelut välittömästi pois."

Tyhmä juttu, mutta kun otsikon teksti jäi soimaan päähän, se oli suollettava myös tänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti