Hae tästä blogista

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Pääsiäistä odotellessa puputtaa

Luonnonharmaa poikanen, joka näyttää enemmän hiireltä.
 Kevät tulee kohisten ja pääsiäistä odotellaan. Pääsiäiseen kuuluu olennaisena osana PÄÄSIÄISPUPUT!

Nyt niitä taas on. Tai on jo oikeastaan 3 viikon ikäisiä. Pian ne juoksevat lujaa, mutta makoilevat vielä aika paljon olkipesän suojissa.

Kani kantaa vain 30 päivää poikasiaan. Se tekee karvoistaan ja heinistä, oljista tai muusta saatavilla olevasta materiaalista pesän.

Tältä näyttää kanin pesä, jossa on poikaset sisällä.
Päinvastoin, kuin esimerkiksi koirat, kani ei makaa poikasten kanssa kokoaikaa. Se pysyttelee poissa pesästä ja täten petoeläimen tullessa lähelle, se harhauttaa sen pois pentujen luota. Tuntuu niin erilaiselta seurata näiden kahden eri lajin poikimista ja pentujen hoitoa. Toinen on saaliseläin ja toinen saalistaja. Käyttäytyminen ja suojautumsimekanismit on aivan erilaiset.

Erivärisiä hermeliinipalloja.
Koiraemo puolustaa itse olemuksellaan tunkeutujia ja saattaa haukkua ja murista vieraille pentulaatikosta. Mutta pysyttelee visusti pentujen luona.

Kanin poikasista ei aluksi ole varmaa tietoa, onko niitä häkissä, jos pesä on umpinainen. Eikä pesää ole sörkkiminen heti ensimmäisen viikon aikana, ettei emä tapa poikasiaan.
Tässä aivan pieniä poikasia varovasti kurkattuna edellisestä pesueesta.
Ikää noin viikko.

Kyllä ne sitten ehtii nähdä, kun se aika tulee. Jälleen päinvastoin kuin koiranpennut, kanit ovat alussa vikkeliä ja säikkyjä pesästä tullessaan. Ne osaavat heti varoa petoja. Koiranpennut taasen kompuroivat ja konttaavat vailla huolen häivää ja nuolevat heti ihmisen sormia kun niitä koskettaa.

Pääsiäiseksi pitää ottaa oikein pupupotretti. Ehkä silloin jo undulaattien munamiehet ovat kuoriutuneet. Myös borderterrieripoikasia tulee saman pyhän aikana, joten eläinmaailman pienokaisia on kevät täynnä!

1 kommentti: