Hae tästä blogista

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Kirjatietoa: Kissat for Dummies

Olen tiedonjanoinen ja imen kaikenlaista tietoa ihan huvikseni ja uteliaisuuttani. Eläimet ja niiden käyttäytyminen ja kaikki niihin liittyvä kiinnostaa. Jaan tätä uteliaisuuttani teille tai varsinkin sitä, mitä saan itse ongittua irti eri tietolähteistä. Älkää siis turhaan luulko, että tiedän kaiken eläimistä tai ylipäätäänkään paljon mitään. Etsin tietoa ja jaan sitä samaa rataa lukijoille ja aiheista kiinnostuneille.

Kissat on mulle edelleen mysteeri. Pidän niistä kovasti, joten lainasin kirjan "Kissat for Dummies TM".  Se on hauska käsikirja. Tässä vastauksia joihinkin asioihin, jotka minua itseä on täysin kissoista ymmärtämättömänä kiinnostaneet.

Tarvitseeko ulkona käyvä kotikissa hiekkalaatikkoa?

Kyllä vaan. Ulkoileva kissa pitää myös opettaa sisäsiistiksi. Se tekee mielellään tarpeensa hiekkalaatikkoon kunhan se on siisti ja miellyttävässä paikassa.

Miksi kissa nuolee itseään?
Se hoitaa turkkiaan, eikä tee sitä vain turhamaisuuttaan. Nuolemisella on monta funktiota: Säänkestävyys, se levittää nuolemisella nahasta rasvoja turkkiin. Haju, se levittää omaa hajuaan koko keholleen (samoin kuin ihmiseen puskiessaan sitä). Loistartunta, se tekee parhaansa pitääkseen loiset kurissa ja nyppii niitä hampaillaan. Sosiaalisuus, jos talossa on useita kissoja ne näin vahvistavat siteitä perheeseensä.

Taitto on selkeää ja mukana on piirroskuvia ja valokuvia. Tosi mukava lukea ja etsiä tietoa.
Kissan ruokinta on niin eriskummallinen osio minulle, että kirjaa luettuani alan jo epäilemään, josko osaisin ruokkia kissaa ollenkaan. Tosin teoriassa kaikki kuulostaa aina monimutkaiselta ja arjen pyörityksessä erilaisiin kissankuppiin laitettaviin ruoka-aineisiin tulee varmaankin oma rutiini.

Tiesitkö, että ihminen voi elää ilman eläinkunnan proteiineja, mutta kissa ei? Kissa on ehdoton lihansyöjä ja saalistaja. Sen elimistö vaatii lihaa tai muuten sen terveys on vaarassa.

Kissat on tarkkoja ruuastaan. Sen pitää olla huoneen lämpöistä ja ruuan koostumusta pitää säännöllisesti vaihdella puolikosteasta kosteaan ja kuivaan. Toisin kuin koirat ja ihmiset, kissa voi näännyttää itsensä nälkään. Jotkut eivät suostu syömään kuin jotain tiettyä ja odottavat niin kauan, että sitä on tarjolla. (Tämähän on hurjaa!!)

Myös noin 40 % kissan päivittäisestä energiantarpeesta täytyy tyydyttää rasvoilla. Kissa ei kauaa eläisi koiranruualla, sillä koiranruuan rasva ja proteiinipitoisuudet on kissalle aivan liian alhaisia. Koiran elimistö pystyy muodostamaan tarvittavat rasvahapot eläinkunnan tuotteista, mutta kissa ei. Kissan ruoka samoin on liian rasvaista ja proteiinipitoista koiralle. Tiedän, että monilla koirat rakastavat kissanruokaa, mutta se ei ole niille hyväksi.

Myös vesi on yhtä tärkeää kissalle, kuin se mitä se syö. Kissan ruumiin painosta lähes 70 % on vettä, joten se tarvitsee paljon raikasta ja puhdasta vettä lähes kaikkiin elintoimintoihinsa. Kissan veden raikkaus on tärkeää ja toiset haluavat juoda vettä suoraan valuvasta hanasta.

Olen aivan kyllästetty jo tähän ruokinnasta kertovaan osioon. Rokotukset, sairaudet ja muu käytös jää tällä kertaa odottamaan kirjan sivuille avarampaa aivokapasiteettia ja uutta kissainnostuksen puuskaa.

Tähän loppuun laitan kuvan yhdestä lempikissastani, jotka asuu koirankasvattaja-ystäväni eli Ullan luona. Rotu on Cornish Rex.

Scotty paistattelee lämpimän akvaarion valopaneelin päällä. Vedestä kajastuva valo tekee hauskan hohteen alaviistosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti