Hae tästä blogista

lauantai 12. maaliskuuta 2011

Marian heppakoulu

Maria ja Centa tutustuvat porkkanan avulla.
Ystäväni Maria on kolmekymppinen supereläinrakas, joka on joskus nuorempana puuhaillut hevosten kanssa, mutta siitä on rutkasti aikaa. Hänen unelmansa on aloittaa jälleen ratsastus. Nyt hän imee hevosasiaa kirjoista ja käy kanssani tallilla nuuskimassa hevosten hajua. Pikku hiljaa mieleen alkaa muistumaan, miten hevosten kanssa toimitaan.

Marialla on yhden naisen heppakerho, jossa kaikki toimet sanotaan ääneen, sillä se rauhoittaa – ennenkaikkea Mariaa.
Miten päin tämä riimu laitetaankaan?

Marian lempihevonen meidän naapurin tallilla on Centa, joka on 21 vuotias puoliverinen tamma. Se on sopivan rauhallinen opetushevoseksi ja sen kanssa uskaltaa harjoitella kaikkia toimenpiteitä vaikka vähän kädet tärisisivät.

Ensimmäisellä kerralla tehtävänä on ottaa Centa kiinni karsinasta ja laittaa sille riimu päähän. Hiukan on ensin remmit sekaisin, mutta näppäränä naisena Maria selviää palikkatestistä ja riimu sujahtaa hevosen päähän. Centa on kuin muuli – niin rauhallinen, ettei sitä tarvitse pelätä tai jännittää mitään äkkinäistä liikettä.

Hevonen painaa monta sataa kiloa, joten turvallisuus ja molemminpuolinen kunnioitus on melko tärkeää. Kun omat taidot karttuu ja hevosen saa tekemään pyydettäviä asioita rohkeutta tulee kohisten lisää. Mariaa jännittää vielä hiukan ja hevosten kanssa pitääkin olla sopivan varovainen.
Maria taluttaa Centan varovasti käytävälle.
Maria on puhelias tyyppi ja kokeili tietysti, josko ruotsinkieliset käskyt toimisi Centalle. Karsinan ovelta kuuluu tauoton "Kom Centa, Kom. Kom hit. Kom hit.."... Parhaiten toimii kansainvälinen porkkana-kieli ja tamma raahustautuu ovelle. Riimukin sujahti ihan oikein päähän ja pari askelta käytävälle sujuu verkkaisesti ja varovaisesti.

Maria oppi, että hevosta kuljetetaan ihmisen oikealla puolella ja sopiva paikka kulkea on lavan edessä pään ja kaulan kohdalla.

Centan harja selvitetään perusteellisesti.
Centa sidottiin käytävälle ja se sai ensimmäisellä kerralla perusteellisen harjan selvityksen ja harjauksen. Samalla käytiin läpi mitä erilaisilla harjoilla ja kumisuilla tehdään. Maria oli tohkeissaan ja Centa nautti porkkanoista. Yhteinen kieli näiden kahden eri lajin edustajien välille oli syntynyt.

Ensi kerralla Maria harjoittelee hevosen taluttamista ulkona ja miten se onnistuu turvallisesti. Tämä on mullekin hauskaa ja Maria suostuu olemaan kuvattavana, joten saatte seurata hänen leppoisaa heppakouluaan. Kumpa kuulisitte kaiken Marian jännityksensekaisen kikatuksen mitä heppakoulussa kuuluu... Mennään joskus tutustumaan myös Marian erilaisiin lemmikeihin.

1 kommentti: