Hae tästä blogista

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Kaninhuoltopäivä

Eilen oli Siuntiossa kansallinen kanihuoltopäivä. Siivosin kanien häkit kokonaisuudessaan ja ne saivat uudet aluskatteet tällä kertaa sanomalehdestä ja oljesta. Näin ei purua ole ympäriinsä, kun pikkupennutkin spurttailevat häkissä.

Rumpali nautti silminnähden siitä, että se pääsi takaisin vanhaan häkkiinsä. Se oli evakossa välillä Vitin häkissä, joka ei ole yhtä kiva ja tilava. Vaikka Rumpali pääsee juoksemaan säännöllisesti, se selvästi ilahtui kun pääsi tuttuun häkkin ja veteli ilopomppuja sinne tänne.

Näppärät kynsisakset kaneille, kissoille ja pienille koirille.
Samassa yhteydessä, kun kaneja siirreltiin, niiltä oli hyvä leikata kynnet. Ostin juuri koirille uudet kynsisakset ja ne toimi myös kaneilla näppärästi. Ne on oikeasti kissojen sakset, mutta vahvat ja sopivat mäyräkoiran kokoisten koirien kynsille. Hyvää saksissa on se, että ne saa kokonaan auki, eikä kynttä tarvitse pujottaa mistään leikkurin reijästä sisään, kuten monissa malleissa. Samoin "tuvaklipsi", joka monissa leikkureissa on, puuttuu näistä mikä helpottaa suunnattomasti. Itse en osaa leikata "turvaklipsileikkureilla", sillä haluan aina nähdä sen kohdan, mistä leikkaan enkä vain sokeasti luottaa että klipsi ohjaa leikkurin oikeaan kohtaan.
Rumpali ottaa coolisti kynsienleikkuun.

Rumpali antoi hyvin leikata kynnet. Sitä ei moinen toimenpide haittaa ollenkaan. Se on tottunut käsittelyyn ja se helpottaa suuresti sen kanssa touhailua.

Hampaat on hyvässä kunnossa.
Kurkkasin myös Rumpalin hampaita ja ne näytti oikein hyviltä. Martta varmaan saa kevään aikana pientä hammashoitoa, kun ystäväni joka on pieneläinhoitaja tulee kyläilemään. Kanien etuhampaita pitää seurata, koska ne kasvavat kokoajan. Vaarana on, että ne kasvavat liian pitkäksi ja haittaavat syömistä. Oksat ja kaikki kova purtava pitävät hampaat kunnossa.  Pitkäksi päässeet kanien hampaat voi käydä hoidattamassa eläinlääkärillä tai itse lyhentää sivuleikkureilla. Haluan opetella itse tekemään tuon toimenpiteen kokeneen hoitajan opastuksessa. Kerron sitten miten se hoituu.

Lopuksi Vitin ja Rumpalin yhteiset 8 viikkoiset kaninpoikaset erotettiin emästään. Niiden on aika vähän totuella elämään ilman emäänsä ja olla keskenään ennen uusiin koteihin muuttoa. Siinä olikin muutamaksi tunniksi kanimaista hässäkkää.

1 kommentti: