Hae tästä blogista

keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Unta ja leikkiä

Unikuvia on helppo ottaa pennuista, koska ne nukkuvat niin paljon.

Pennun elämä on unta ja leikkiä. Niiden pitää valmistua 8 viikossa maailmalle. Siinä jää jo ihminen jälkeen vauhdissa. Pentu tuplaa syntymäpainonsa reilussa viikossa, kun ihmisellä siihen kuluu useampi kuukausi.

Tässä kasvuvauhdissa on ruuan oltava ravitsevaa, rasvaista ja hyvälaatuista, mutta siinä pitää olla silti kohtuus. Liika on liikaa kasvavalle ja pieniä jalkoja ei saa rasittaa kasvuvaiheessa ylipainolla tai ylettömällä liikunnalla, vaikka pentu välillä vaikuttaakin energialtaan loppumattomalta.

Kun pentu ei kasva lihavana, se tuskin on lihava aikuisenakaan. Sallittua pentupyöreyttä ei ole. Päinvastoin. Kun rakastat koiraasi, se ei joudu kärsimään elintasosairauksista lihavuutensa vuoksi.

Kaikki kehitys menee niin hurjaa vauhtia eteenpäin, että ihmisellä voi olla vaikeaa ymmärtää, että pian tuo pieni pallero onkin jo aikuinen ja siltä odotetaan yhteiskunnassamme tiettyä käytöstä. Paljon pitää siis ehtiä opettamaan pentukoiralle ensimmäisen vuoden aikana. Ja totuttaa sitä yhteen jos toiseenkin asiaan, jotta se ei ole täysin villieläin ihmisten ilmoilla tai yleisillä paikoilla.

Ajattele. Koira on yksivuotiaana ekaluokkalaisen "iässä". Kenen lapsi lähtee kouluun osaamatta solmia kengännauhojaan tai osaamatta olla kusematta pulpetin alle. Tai joka lyö tai räkii päin muita lapsia. Saako sinun pentusi rähjätä remmissä muille ja riekkua miten vaan ilman kuria "rakkauden lapsena"?

Jos asut metsässä ja ette tule koskaan näkemään muita ihmisiä tai koiria, voi pentusi kasvaa "pellossa".

Älä uneksi ensimmäistä koirasi ikävuotta, vaan opeta se kaikkiin elämän asioihin tai leikit seuraavat 15 vuotta sen kanssa loputonta leikkiä: "Murre, ei vedä. Murre, nyt loppu. Murre, ei kusta lattialle. Voitteko vieraat odottaa, että laitan Murren toiseen huoneeseen. Murre, ei. Murre tänne nyt. Murre. Murre EI. MUUURRRREEEE!!".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti