Hae tästä blogista

perjantai 27. toukokuuta 2011

Jonotus on maksuton



Silittäminen 5 euroa minuutti, syliin ottaminen 12,90 ja valokuvaus 14,90.


Yritin katsoa lentojen hintoja, mutta se oli vähän vaikeaa. Ensin on hinta 39 euroa ja sitten tulee laukku 15 euroa ja polttoaine-tai-veromaksu-tai-joku ja sitten jos haluat tietyn ikkunapaikan, se on 10 euroa ja vielä ruuat 12 euroa ja peruutusturva 22 euroa. Ja ilman polttoainemaksuja ei ilmaan kuitenkaan pääse.

Sama peli missä tahansa. Ensin on katsastus 69 euroa ja sitten pakokaasut 30 euroa ja sitä ja tätä ja tuota. Kuitenkin ne kaikki on otettava tai ei saa tien päällä ajaa. Ja kaikki erilaisiin palveluihin ja tuotteisiin lisättävät käsittelymaksut ja toimitusmaksut ja kaikki muut millä tahansa verukkeella laitettavat lisämaksut. Ihan kummaa hintapolitiikkaa.

Miksi kaikki laskutetaan erikseen ja lisäyksien kanssa on summa kuitenkin ihan eri luokkaa, miltä aluksi saattaa ymmärtää. Eikö kaikkea voisi tumpata "samaan hintaan"?

Varoitus herkkähipiäisille, mutta nyt revittelen aralla aiheella. Eläinten kasvattaminen ja raha.

Miksei koiranpentuja markkinoida myöskin hinta edellä. Pistetään vaikka suuri keltainen pallo ilmoitukseen, jossa lukee "Nyt mäyräkoiran pentuja huippuvanhemista – vain 399 euroa!" tai "Nyt vain 299 + toimituskulut" tai "Nyt vain toimituskulujen hinnalla" tai "Osta nyt – maksa marraskuussa!". Sitten pienellä präntti alle:

Hintaan lisätään toimitusmaksu 149 euroa, 8 viikon hoito- ja ruokintamaksu 279 euroa, rekisteröinti 199 euroa (sis. uroksen siemenmaksun)  ja sirutus 49 euroa. Jokaisesta seitsemän viikon jälkeen vietetystä vuorokaudesta veloitetaan myös hoito- ja valmennusvuorokausihintaa 37 euroa. Ensimmäisenä pentunsa valitsevan extra-korotus 179 euroa. Värilisä harvinaisesta väristä 249 euroa ja sukupuolen valinta 79 euroa. Hintaan puolestaan kuuluu Kennelliiton sopimuksen mukaisesti kirjalliset ruokinta- ja hoito-ohjeet. Mutta jos luovutettaessa haluaa myös kahvia, se on 2,50 kuppi (sis. yhden santsauksen) ja keksi 0,70 euroa tai viineri 3,50 euroa. Samoin, jos haluaa käydä katsomassa pentua useamman kerran, niistä veloitetaan 79 euroa jokaiselta alkavalta tunnilta ja kahveista aiemman taulukon mukaan. Samoin sähköpostitse lähetetyt valokuvat pennusta ensimmäisten viikkojen ajalta 8,90/kuva ja videosta 15,90 minuutti. Elinikäisen takuun aivan kaikesta mahdollisesta kasvattajalle kuulumattomastakin saa 17 990 eurolla ja avoimen 24/7/365/15 valituslinjan voi lunastaa 179 900 eurolla (sis. oman numeroliittymän valitusta varten joka ei ole koskaan varattu).

Näin pennun ostamiseen kuluisi rahaa sellainen tonnista kahteensataan tuhanteen, riippuen paljonko kasvattajan aikaa ja kahvia on kuluttanut. Eli maksut kulutuksen mukaan. Eikö se olisi sitä nykyaikaa ja valinnan mahdollisuutta? Jos haluaa säästää, ei tarvitse käydä toiselta puolelta Suomea katsomassa pentua, muttei myöskään saa valita, vaan saa sen pennun, jonka kasvattaja käteen lykkää. Palvelua saa aivan loputtomiin – kunhan siitä maksaa.

Ja mikä rahasampo se kasvattajalle olisikaan, kun jälkihoitona annetusta neuvonnasta otettaisiin vastaavat maksut kuin vaikka nettioperaattorin tekniseen tukeen soittavalta. Eli jotain (1,97 €/min + pvm/mpm). Also in English!! Ja vielä kehtaavat pitää sloaganina "Säästöä joka minuutti". 

Onko koirankasvatus vaan miellettävä yleishyödylliseksi puuhasteluksi tai aatteelliseksi toiminnaksi, kun raha on tabu? Vai onko meillä kasvattajilla "pisnes-vaisto" vähän samaa luokkaa kuin Uuno Turhapurolla? Ei sitten mitään hajua. Koiranpentuja hoitaessa ei ainakaan raha haise, vaan pelkästään se ihan itse. Se p:llä alkava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti