Jos joku lukijoista ei vielä tiedä Maailman Voittaja -koiranäyttelytapahtumasta, teen pikakertauksen. Kertaus on omakohtaisten kokemusten ja pienen faktatiedon varassa, joten ei ole yleispätevää tietoa joka rodulle. Mäyräkoirille varsin itsekoettua.
Joka vuosi jossain päin tätä maapalloa järjestetään koirille "miss Universum"-kisat. Eli kaikkein korkea-arvoisin koiranäyttely, mikä FCI:n ("kansainvälinen kennelliitto") alaisuudessa järjestetään. Joka maalla on yleensä oma Voittaja-näyttely kerran vuodessa ja siitä saa V-11 tittelin (SV-11 on Ruotsin Voittaja -11, EEV-11 on Viron jne.). Maailman Voittaja -näyttelystä jaetaan samat tittelit MV-alulla. Englanniksi WW-11.
Titteleitä on jaossa 6. Niitä saa paras aikuinen koira uroksista ja nartuista. Eli Cacibin saanut koira. Näin Cacib-uros saa WW-11 tittelin ja Cacib narttu WW-11 tittelin myöskin. Junioreista molempien sukupuolten voittajat saavat myös Juniori Maailman Voittaja -tittelin. Suomeksi lyhenne on JMV ja englanniksi virallinen on kai WJW, mutta myös JWW on monesti käytetty. Veteraaneilla titteli on WVW World Veteran Winner.
Rodun paras valitaan joko kaikkien kuuden tittelin saaneen kesken tai vaihtoehtona on valita ensin rodun paras juniori ja veteraani, jolloin lopussa kehässä on 4 koiraa. Tällöin ei valita vastakkaisen sukupuolen parasta vaan pelkkä ROP-koira. Näissä kilpailuissa ei niinkään jahdata sertejä ja se, ketä voittaa ROP:in ei ole niin tärkeää. Jokainen haluaa tuliaiseksi jonkun himotuista rodun vuosititteleistä. Usein Eurooppalaisilla serteillä ei yksittäin valioidu vaikka olisi entuudestaan valio. Ei edes vaikka olisi voittanut sen Maailman Voittaja -näyttelyssä ja peitonnut kaikkien mantereiden parhaimmiston.
Titteleiden lisäksi valitaan eri maissa eri määrä muita rodun voittajia. Brace, eli pari on yleensä luokkavaihtoehtona, eli kaksi saman rodun edustajaa, jotka ovat eri sukupuolta. Ranskassa on mukana Couple, eli kaksi samaa sukupuolta olevaa koiraa esitetään yhdessä. Normaali kasvattajaryhmien välinen kilpailu on myös mahdollista Ranskassa 3-5 koiralla. Joskus kasvattaja- ja jälkeläisryhmien osanottajamäärää ei ole rajattu ja niinpä jollakin koiralla voi olla vaikka 20 jälkeläistä ryhmässä. Suomessa on aina tasan 4 koiraa kasvattajaryhmässä.
Ranskassa erikoisuutena meikäläisiin ja lähimaihin on ajue eli Packhound. Se on tietyille metsästyskoirille mahdollinen ryhmä, jossa on 6 koiraa joista kolmella pitää olla käyttötulos. Tämä ei ole vielä täysin selvinnyt, että miten koirat esitetään. Yhden vai useamman handlerin toimesta.
Olen ollut mukanaa 2003 Dortmundissa Saksassa, 2006 Poznanissa Puolassa, 2008 Tukholmassa Ruotsissa, 2009 Bratislavassa Sloveniassa ja 2010 Herningissä Tanskassa. Joka näyttely on tietyltä osalta samaa kaavaa noudattava, mutta silti kaikki on täysin erilaisia. Dortmundissa piti kaikkien olla klo 8 viemässä koiransa rekisteritodistus sihteerille. Sen sai päivän päätteeksi vasta pois leimalla varustettuna. Puolassa riippui täysin kehäsihteerin englanninkielen tasosta, miten mikäkin kehä pyöri. Tukholmassa kaikki sujui hyvin, joskin mitään glamouria ei näkynyt ilmassa. Bratislava oli osin kaaottinen ja tuomari myöhässä yli tunnin ruuhkan vuoksi. Herningissä toimi kaikki ihan hyvin joskaan koirat eivät saaneet kirjallista arvostelua. Myös eri kehässä oli eri tyyli ottaa koirat loppukilpailuun. Kaikista maista leivottiin kuitenkin rotunsa Maailman Voittajat ja ne jää kulloisen vuoden koirina historiaan.
Kasvattajaluokkien valinta on myös ollut erilaista eri kerroilla. Joskus kaikki etukäteen ilmoitetut kasvattajaryhmät menevät "isoon kehään", eli loppukilpailuun. Joskus valitaan ensin rodun paras ryhmä, joka jatkaa loppukilpailuun. Sitä harvoin tietää etukäteen ja Puolassa sitä ei tiennyt kehäsihteeritkään.
Varmaa on aina, että näyttely ja sinne pääseminen on aina suuri seikkailu. Se seikkailujännitys ehkä ajaa keräämään koirat kasaan vuosi toisensa jälkeen. Nykyään ystäväporukka vaan lisääntyy vuosi vuodelta, sillä kaikki haluavat lähteä haistelemaan suuren maailman menoa – joko koirien kanssa tai ilman.
Tänä vuonna Maailman Voittaja 2011 -näyttely kisataan Pariisissa Ranskassa 7.-10. heinäkuuta. Sinne on ilmoitettu kisaamaan 32 548 koiraa ja näyttelyn alkuun on juuri nyt 21 päivää, 23 tuntia ja 25 minuuttia aikaa.
Viime hetken valmistautumista tehdään jo. Tulen kertomaan lähes päivittäin ennen matkaa, miten kuume nousee. Joko saa alkaa lähtölaskennan?
Joko pakataan !!!!
VastaaPoista