Hae tästä blogista

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

"Lapsiin tottuneita"

Koirien myynti-ilmoituksissa on paljon fraaseja, jotka ovat sanahelinää, todellisuutta värittävää tai tarkoittaa joitain muuta, mitä ostaja ajattelee. Aina myyjäkään ei hahmota, missä markkinat omalle koiralle on. Tai onko niitä.

Jos koira on myynnissä 8–15 kk iässä "allergian vuoksi" se mitä luultavimmin myöskään ei osaa kävellä remmissä, rähjää ja tekee tuhoja. Lähes varmasti tekee myös asiansa sisälle. Juuri tuossa iässä nuoren ja energisen koiran ongelmat alkavat muodostua niin suuriksi, että jos ei ole resursseja, taitoa tai halua, homma karkaa käsistä. Allerginen ei pysty elämään 8–15 päivääkään koiran kanssa, jos ongelma on todellinen.

Mieti mitä haluat. Valmiiksi sisäsiistiä koiraa, joka on koulutettu juuri sinun tapojasi vastaavaksi? Tämä ilmoitus ei ole sinulle. Harvoin kukaan luopuu kivasta, täysin koulutetusta, rauhallisesta ja sisäsiististä koirasta. Sen ottaa perheen ystävä tai sukulainen ilomielin allergian puhjetessa, koska se on perheelle varmasti hyvin rakas.

"Mieluiten maalaistaloon" on jotenkin romanttinen idea. Koira luultavasti karkailee tai pitää niin järjetöntä meteliä, että kenties olisi hyvä listata myös hehtaarimäärä, joka olisi oltava maata ympärillä, jotta meteli ei tee naapureita hulluksi.

Myyjä tuskin tietää, että maalaistaloissa ei siedetä koiria, jotka riekkuu enemmän naapurissa, kuin kotona. Hengestään pääsee heti arvokkaan karjan kiusaajat, varsinkin jos karja on naapurin. Maalla osataan myös viedä navetan taakse ne, jotka eivät osaa olla eläimiksi.

"Pienestä kotikennelistä" on ehkä romanttisin, mitä voi pennunostaja ajatella. Pennut kasvavat olohuoneen sohvalla ja niitä ruokitaan keittiön pöydällä. Osta jos uskallat! Kokemus puuttuu ja monasti paljon muutakin ihan perusasioista lähtien. Hyvä ohjesääntö on, että jos olet kokematon, osta kokeneelta. Jos olet kokenut, tiedät kyllä jo itsekin, mistä ostat.

Pieniksi kutsuvat itseään kennelit, joissa on yksi tai kaksi narttua. Hankalaa on kasvattaa laatua, jos ei voi pitää tarpeellista määrää jalostusmateriaalia voidakseen karsia jalostukseen vain parhaimmat. Voi olla tilanne, että kaikki silloin astutetaan mitä kotona on. Vioilla tai ilman.

Joillain pienemmillä kasvattajilla on vaikea jättää perinnöllistä sairautta kantavan tai sairastava koira käyttämättä jalostuksessa. Kasvatus on vaikeaa, jos koirat on vain keskitasoa tai eivät täytä rotujärjestön minimivaatimuksiakaan jalostuskoiran vaatimuksista.

Näitä termejä kuulee vain suullisesti, koska näitä ei enää kehdata edes mainostaa. "Ammattilaisen käsiin" tai "jos joku ongelmakoirakouluttaja vaikka ottaisi tämän". Tämä koira on jo lopetuspiikkiä vaille kuollut. Miksi joku muiden ongelmia ratkova ottaisi itselleen jonkun toisen ongelman? Joskus kun koira on sekoitettu totaalisesti päästään erilaisilla ristiriidoilla, tulee mieleen olisiko sille armollisempaa päästä lepoon, eikä kietoa suurta umpisolmua vielä tiukemmalle uusien innokkaiden ongelmanratkaisijoiden kanssa.

"Metsästystakuut" on kaikin puolin houkuttelevia. Mikäs sen parempi, kun että tulee uusi koira jos ensimmäinen ei toimi. Kuka antaa takuuta, että jos F1 auto annetaan mattmeikäläiselle, se tulee sillä maaliin. Tai saa edes liikkeelle.

Tässä sopimuksessa kättä lyöviä hölmöläisiä on sekä myyjä, että ostaja. Mutta onpahan tähän naimakauppaan ryhtyvät onnellisa molemmat. Kunnes sen ostajahölmöläisen koira ei toimikaan toivotulla tavalla. Lähde vaikka jäniksenajoon suoraan auton oven avauduttua ilman kerrankaan harjoitusta.

Tätä kauppamuotoa varten on käräjäoikeus ja lakimiehet. Pysyy makkara leivän päällä monella lakiammattilaisella.

Kysymyksistä legendaarisia on esimerkiksi "Onko mitään halvempaa, vaikka pikkuvikaista", tähän esitän joskus huumorilla vastakysymyksen, että "mitä vikoja saisi olla?". Siitä saadaan yleensä ihan hauska keskustelu, sillä kysymyksen kärki on monesti ajateltu väriviaksi tai häntämutkaksi. Lemmikkikoiraa ei valkoinen liian suuri läntti haittaa tai liian kippura häntä. Otatko vaikka sairaan koiran, jos saat satasen alennusta? Tai kaksi? Siinä sitä rahaa vasta tarvitaankin.

"Luonnetestatut vanhemmat". Pelkkä testi ei tee vielä hyvää luonnetta. Onko vanhemmat päässeet testistä myös läpi? Mitkä on eri ominaisuudet? Pelkkä testin tulos pisteinä ei ole mikään tae, että ostaja pärjää pentujen kanssa ilman puoliammattilaista osaamista.

"Terveistä vanhemmista" – kunnes toisin todetaan. Mikään elävä eläin ei ole täysin terve. Jokainen elollinen kantaa kymmenien perinnöllisten sairauksien geenejä perimässään. Se, mitkä siihen itse puhkeaa näkyviin, riippuu monista ulkoisista asioista. Itse väitän, että kun mitä tahansa koiraa tutkitaan tarpeeksi, siitä saadaan esiin asioita, jotka estäisivät sen jalostuskäytön. Samoin ihmisistä.

Pelkät vanhemmat ei riitä, jos vanhempien täyssisaret vaikka on sairaita. Tai isovanhemmista tarpeeksi moni. Monet ostetun jalostuseläimen omistajat eivät edes tiedä, elävätkö koiran vanhemmat, sisarukset tai kukaan ylipäätään suvusta. Itse kasvatetun emän tai isän omistajat yleensä tietävät vähän enemmän.

"Kaupat kennelliiton lomakkeella". Itse paperi ei taaskaan paranna yhtään pentua, mutta antaa paremmat mahdollisuudet selvittää tilannetta, kun niitä ongelmia tulee. Tai jos. Tämä on kuitenkin termi, joka kalskahtaa jo luotettavalta. Kysy edes tätä ostaessasi. Jos tulee hiljaista, lopeta puhelu.

"Lapsiin tottuneita" herra paratkoon! Olen kasvattanut jo vuosikymmeniä ennen kuin sain oman jälkeläisen. Koiria on lähtenyt sekä lapsellisten, että lapsettomien koteihin yhtä hyvällä menestyksellä. Yksivuotias lapseni haluaisi totuttaa pentuja itseensä, mutta hänellä on ikävä äiti. Vain pentuaitauksen verkon läpi on meillä ikävä sääntö.

Luovutusikäinen pentu on kävellyt noin kuukauden ja ollut silmät auki vähän sitä kauemmin. Sen paikka on turvallisesti emän ja sisarusten kanssa, ei lasten leikkikaluina. Sen leimautuminen on vahvimmillaan, kun se muuttaa uuteen kotiin. Sen ei tarvitse saada kuin emänsä lajityypillistä hoitoa, ravintoa, unta, rauhaa ja välillä turvallista ihmiskontaktia tullakseen valmiiksi tulevaan. Sitä ei voi kasvattaja ennalta ohjelmoida totuttamalla etukäteen kenenkään tarpeisiin. Se tapahtukoon uudessa kodissa.

Eilen vaihdoin tämänhetkisille pennuille papereita, kun poikanen konttasi eteiseen, minne pentuja oli livistänyt. Tätä kännykällä ikuistettua kohtaamista kesti noin kymmenen sekuntia. Siinä tuli totutettua metsästyskoiria ihmisten raakaan maailmaan. Onneksi on kovat eväät pentusilla korvien välissä. Toisesta kymmenestä sekunnista ei olisi lapsi tai pennut selvinnyt ilman traumoja. Nämä kuvat on otettu siis toinen käsi jo nappaamassa lasta niskasta. Lasta tai pentuja ei vahingoitettu kuvauksen aikana.



"Lapsiin tottuneita..."
Ikävä koirankasvattajaäiti iskee tässä kohtaa ennen kuin on huutavia pentuja ja lapsi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti