Hae tästä blogista

perjantai 1. maaliskuuta 2013

Rotukoira, paperikoira, rekisteröity vai mikä?

Sain linkin yhteen netin tori.fi ilmoitukseen myytävästä koiranpennusta. Koska sitä myytiin valokuvalla ja karkeakarvaisena mäyräkoirana, ystäväni oli siihen reagoinut. Mikä on rotukoira? Miksi koiralla olisi hyvä olla rekisteripaperit? Miksi myynnissä on rekisteröimättömiä koiria?

Suloinen pentu, mutta onko se mäyräkoira?









Kaikki mäyräkoiria kasvattavat huomaavat tässä ilmoituksen koirassa heti kaksikin epäkohtaa. Puolipystyt korvat sekä pitkät etujalat. Koko pään ilme viittaa terrieriin enemmän kuin mäyräkoiraan. Koska olen mäyräkoiria kaikissa karvanlaaduissa kasvattava ja mäyräkoirien ulkomuototuomari, ystäväni näytti ilmoitusta minulle ja kysyi onko mäyräkoiralla korvat noin pystyssä pentunakaan.

Puhdasrotuisen mäyräkoiran rekisteröity pentu tyypillisine korvineen.
Ulkomuototuomarina en tietysti anna epävirallisia lausuntoja koiran ulkomuodosta, eikä se tässä asiassa olekaan jutun ydin. Kaikille kasvattajille syntyy keskivertoja ja ulkomuodollisesti huonoja pentuja. Niitä on tullut nähtyä kavereilla ja omassa pentulaatikossa. Sanoihin "rotunomainen ulkomuoto" mahtuu koiraa laidasta laitaan.

Mäyräkoiralla ei ole historiassa milloinkaan ollut puolipystyjä korvia ja se on kondystrofinen rotu, mikä tarkoittaa raajojen kasvuhäiriötä. Mäyräkoiran raajoissa on kääpiökasvuisuuden aiheuttava häiriö ja ne ovat siksi lyhyet. Kuvan pennulla on terrierimäiset korvat ja epäilyttävän pitkät eturaajat, jotka tekevät siitä täysin vieraan rodun näköisen.

Kuva voi vääristää, mutta  ilmoituksen tekstissä oli viisi merkittävää kirjainta "ei rek.". Se on lyhennetty sanoista "ei rekisteröity",  joka tarkoittaa, että koiraa ei ole rekisteröity Suomen Kennelliiton koirarekisteriin. Se on FCI:n eli koirien rotumääritelmät vahvistavan kansainvälisen koiranjalostusliiton ja eri maiden kennelliittojen kattojärjestö. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta ei tartuta siihen.

Ilmoituksen mukaan ostajan siis tulee ymmärtää, että koiralla ei ole ns. "papereita". Sen hinnaksi on laitettu 400 euroa, joka on sittemmin vielä laskettu 300 euroon. Rekisteröity karkeakarvainen mäyräkoira maksaa keskiverrosti 900-1200 euroa. Halvemmalla voi saada kasvattajalta, jolla on vaikea myydä koiria esimerkiksi maantieteellisen sijantinsa vuoksi. Tai kalliimmalla vaikka SM ajomestarin jälkeläisiä.

Miksi kaikki kasvattajat eivät silloin rekisteröi koiriaan? Rekisteripaperit maksavat halvimmillaan 33 euroa pennulta (2013), joten rahasta se ei voi olla kiinni. Oikein – rekisteröinnin hinta ei ole este sille, että myynnissä on paljon rekisteröimättömiä pentuja. Jos tämä myyjä hankkisi rekisteripaperit, koirasta saisi ainakin 600 euroa paremman hinnan. Katetta siitä jäisi enemmän vielä emän silmätarkastuksen, rekisteripapereiden, rotuyhdistyksen jäsenmaksun ja kennelliiton jäsenmaksun jälkeen. Miksi hän ei tekisi sitä?

• Vanhemmat eivät ole rekisteröity
• Vanhemmille ei ole tehty terveystutkimuksia
• Vanhemmilla on terveystutkimukset, mutta ne on todettu sairaiksi tai eivät täytä vaatimuksia
• Koiran emällä on ollut pennut edellisestäkin 2 juoksusta tai jo kerran ns. tiheä pennutus
• Koiran emä on yli 8 vuotias eikä se ole läpäissyt terveystarkastusta
• Koiran emä on yli 8 vuotias eikä sille ole tehty terveystarkastusta
• Kasvattaja on saanut rekisteröintikiellon rikkomusten vuoksi, eikä hänen kasvattamia pentuja rekisteröidä Kennelliitossa.
• Kasvattaja ei ole ottanut selvää määräyksistä (tai ei välitä niistä) ja ei saa pennuille papereita
• Kasvattaja ei ehkä omista koko koiraa oikeasti...

Selityksiä riittää ja on ostajan omalla vastuulla, mitä kaikkea hän uskoo. Perusrehellisiä suomalaisia on ilmeisesti helppoa sumuttaa kaikenlaisilla selityksillä. Samoin sääli ja koiran pelastaminen on hyvä myyntivaltti. Tähän argumenttiin perustuu ulkomailta pelastettavat kulkukoirat.

Rekisteripaperit
Harva ostaja tajuaa, että pennuille ei ehkä edes saa papereita rahallakaan. Nimenomaan. Syitä voi olla se, että vanhempia ei ole terveystarkastettu, ne voivat olla terveystarkastettu, mutta eivät täytä vaatimuksia. Saattavat olla vaikka PRA-sairaita silmistään. Kummallinen kirjainyhdistelmä mutta tarkoittaa etenevää verkkokalvon surkastumaa, joka sokeutta koiran aina. Kyllä ja lopullisesti. Hoitoa ei ole, eikä itku auta markkinoilla.

Rekisteröimättömien koirien kaupassa pätee "perävalotakuu" – se kestää juuri niin kauan, kuin autosi perävalot näkyvät myyjän ikkunasta tai peräpeilistä. Prepaid-liittymän sim-kortti vaihtuu puhelimessa ja et tavoita enää myyjää. On valitettavasti tiedossa useita tapauksia, jossa myyjät käyttävät vierasta nimeä, joten heitä ei tavoita enää milloinkaan 020202-palvelusta tai Googlesta tai yhtään mistään. Tai vaikka tavoitat ja kerrot, että koiranpentu kuoli kahden viikon päästä hakemisesta vaikkapa parvoon, ei hänellä ole mikään velvollisuus korvata mitään. Tuskin asia edes kiinnostaa.


Kun koirasta on maksettu 300 euroa eikä 900 euroa, tavara ei ole kaiketi priimaa. Ja sillä ajatuksella rekisteröimätön kannattaakin ostaa. Se on mitä on ja elää minkä elää. Paljonko olet valmis maksamaan koirasta, joka elää esimerkiksi 2 viikkoa? Maksa sen verran rekisteröimättömästä.

"Pattereita" eli patterdalenterrierin pentuja.
Rekisteröimättömiä. Eli sekarotuisia.

Sekarotuisia ovat kaikki koirat, jotka eivät ole rekisteröity FCI:n jonkin maan rekisteriin. Eli Suomessa Kennelliittoon ja sen FI-rekisteriin. On olemassa working russeleita, workin spanieleita, patterdaenterriereitä ja muita ns. rotuja joilla on omat epäviralliset rekisterinsä. Nekin ovat samaa sarjaa, kuin "rekisteröimätön saksanpaimenkoira", "mäyräkoira ei rek.", "kultainen noutaja ilman papereita" tai "labradori-saksanseisoja". Myydään näitä tahallaan tai tahattomasti tehtyjä pentuja millä nimellä tahansa, ne ovat sekarotuisia. Ilmiasu voi olla rotukoiran, mutta perintötekijät vaikka naapurin Reetun. Todellinen sika säkissä tai susi lampaan vaatteissa.

Jos maksat rekisteröidystä koirasta 700–2000 euroa, joka on luultavasti rotukoirien hintahaitari, sinulla on oikeusturvaa edes jonkin verran. Rotukoiran kaupasta tehdään aina Kennelliiton kauppasopimus. Jos kasvattaja on Kennelliiton jäsen ja allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen, hänen on näin toimittava. Suomalaista kasvattajaa sitovat kasvattajasitoumuksen allekirjoituksen jälkeen ankarimmat mahdolliset säännökset, mitä koirankasvatuksen saralla kenties löytyy koko maailmasta.  Uskokaa, olen vertaillut asiaa monen ulkomaisen kasvattajakollegan kanssa.
Tanskalaiset rekisteripaperit

Kasvattajasitoumus on kasvattajan vakuutus siitä, että koira on, mitä hän papereissaan lupaa, kasvattaja ymmärtää Kennelliiton säännöt, eläinsuojelulain, vakuuttaa tekevänsä kaikki sopimukset Kennelliiton kaavakkeilla ja olevan salailematta tiedossaan olevia sairauksia. Hän lupaa samalla päästää Kennelliiton tarkastajat kotiinsa tarkastamaan tilat, koirien rokotukset ja vaikka ottamaan polveutumisnäytteitä koiristaan.

Tämän Suomen koiraharrastuksen kattoyhdistyksen laatiman sitoumuksen mukaan kasvattaja ei voi vedota kotirauhaan tai muihin oikeuksiinsa, jos tarkastajat tulevat ovelle. Pentutehtailija voi. Hänelle ei voi kukaan mitään niin kauan, kuin koirat eivät kärsi fyysisesti. Silloinkin kun kärsivät, viranomaisten toiminta on hidasta ja mahdollisuuksia annetaan liian pitkään.

Ruotsalaiset rekisteripaperit
Kennelliiton sääntöihin sitoutuneen kasvattajan on oltava aika varma siitä, että hommat toimivat täysin eikä vain sinne päin Kennelliiton ja Suomen valtion eläinsuojelulainsäädännön mukaan. Ja jos ei hoidukaan, tulee neuvontaa. Kun ilmenee rikkeitä, on rangaistukset enemmän kuin varmoja Kennelliiton kurinpitolautakunnassa. Tämä on ostajan kannalta todella varmaa kaupankäyntiä. Kaikki tahot ovat nimenomaan ostajan takana.

Suomen Kennelliiton kurinpitolautakunnassa istuu 8 jäsentä, joista 4 on lakimiehiä. Puheenjohtaja lautakunnassa on aina lakimies. Esittelijä-sihteeri on aina lakimies. Lisäksi 2 jäsenistä on lakimiehiä, mutta myös kokeneita koiraihmisiä. Jäsenistä 4 on kasvattajia tai kokeneita kennelpoliitikkoja, jotka ovat kokeneita. Osa vastaavien asioiden parissa siviilityönsä tehneitä.

Esimerkkinä lautakunnan ja kasvattajasitoumuksen vahvuudesta on, että jo pelkkä koiran kauppa ilman Kennelliiton kauppasopimusta on niin suuri rikos kasvattajalle, että hän joutuu olemaan kaksi vuotta rekisteröimättä pentuja. Se pistää kyllä kasvattajan ajattelemaan ja pysymään selkä suorassa kaikessa toiminnassaan, vaikka vaihtaisi kakkapaperia pentulaatikkoon. Suomalaista moraalia voi kyllä kiittää katsoisi mihin ilmansuuntaan tahansa. Rekisteröitävien koirien kaupassa nimittäin.

Siihen nähden on kumma, että kukaan edes sortuu paperoimattomaan. Markkinat luovat tilanteen näille "pimeille" myyjille. Kun halutaan koira halvemmalla ja ei ole niin siinä kohtaa olevinaan väliä, jos yksi paperi puuttuu. Nettipalstoilta löytyy kyllä aina joku, joka ne sataset ostajalta haluaa. Varausmaksuja huijaavilla ei ehkä ole ainoatakaan koiraa kotona. Miten voit varmistua siitä? Tarkistamalla Kennelliiton koiranetistä, löytyykö tällainen pentue. Hyvin, hyvin helppoa.

Lemmikin asema perheessä ja ihmisen sydämessä on niin suuri, että tuntuu ihan hullulta, että halutaan ottaa riski halpapennun kanssa. Rahaa saa pikavippi-toimistosta vaikka keskellä yötä kännykällä, jos koiran himo iskee. Eli rahan puutteella ei kaiketi voi perustella sitä, että sortuu takaluukkupentuun huoltoasemalla. Kennelliitolla on lainpitävä osamaksusopimus, jos kasvattaja haluaa harjoittaa osamaksulla pankkitoimintaa. Sijoituskoiran kustannukset hankintatilanteessa ovat myös vain puolet pennun hinnasta – ostajan ominaisuuksille on tässä kauppamuodossa yleensä korkeammat kriteerit.

Toivoisin Suomen Kennelliiton jatkossa satsaavan kasvattajia ojentavan lakimiesarmeijan lisäksi paukkuja tiedotukseen, viestintään ja jatkuvaan kanssakäymiseen eri tiedotusvälineiden kanssa. Niin kauan, kuin kysyntää on, löytyy myös myyjiä. Esimerkkejä ja näkökantoja rekisteröimättömien koirien kauppaan riittää jaettavaksi kansalle ihan jatkuvasti. Samoin säännösten tarkistamista ja rekisteröivien kasvattajien opastusta ja kannustamista.

Norjalaiset rekisteripaperit
Kävin nopeasti Kennelliiton sivut läpi ja etusivun lisäksi olevasta yhdeksästä alavalikosta ei löytynyt yhtään projektia rekisteröimättömien koirien kauppaa vastaan. Hakusanalla "rekisteröimätön" löytyi uutisarkistosta vuodelta 2005 kampanja "Älä osta säälistä eläintä". Sanalla "paperiton" löytyy vuodelta 2007 kampanja "Paperiton tuontikoira on ihmiselle terveysriski". Nämä on tärkeitä kampanjoita, mutta luulisi edes usein kysyttyjen kysymysten joukossa olevan joku perustelu rekisteröidyn koiran ostamiseen.

Ongelma ei ole tietysti yksin Suomen Kennelliiton vastuulla vaikka koirien rekisteröinti on. SKL on saavuttanut Suomessa kansan mielissä ja tiedotusvälineissä lähes viranomaisen aseman. Sillä on ankara ja tehokas kurinpitojärjestelmä, mutta sen piiriin eivät tietysti paperittomia koiria myyvät kuulu. Suomen Koirankasvattajat tekevät paljon työtä kouluttaakseen kasvattajia ja ajaakseen koirien ja kasvattajien asemaa sekä Kennelliitossa, että lainsäätäjien edessä. Mutta vain rekisteröityjen koirien. Perustakaa joku Suomen Koiranostajat -järjestö, joka opastaisi tehokkaasti ostajia, miten toimia ostotilanteessa. Tai jos kaikki vain ostaisivat niitä rekisteröityjä koiria.


Koiranpentukauppaa Espanjassa. Suomessa myyjänä on ihminen, ei eläinkauppa. Mutta keneltä ostat?
Koirien yleistynyt kauppatapa on Suomessa yksityisten ihmisten välistä kauppaa. Monissa maissa koiria voi ostaa eläinkaupasta. Se on aika tylyä, eikä sovi meidän kulttuuriimme. Mistä ostaja täällä kylmässä Pohjolassa voisi sitten tietää, että myyjä osaa hommat ja kaikki on kunnossa? Pitäisikö sittenkin koirien, kissojen ja kaikkien lemmikkieläinten kauppaan vaatia rekisteröitymistä esim. johonkin Maa- ja metsätalousministeriön rekisteriin tai lupaa paikalliselta kunnaneläinlääkäriltä tai lääninhallitukselta. Nykyisellään ilmoitus lääninhallitukselle vaaditaan vain laajamittaisesta eläintenpidosta (6 siitosnarttua). Parit pennut voi väsätä kuka tahansa – papereilla tai ilman. Kuvitteellisen eläintenmyyntilupalapun voisi kuka ostaja pyytää näyttämään ja tarkistaa tai edes kysyä myyjän henkilötodistuksen.

Kaiken tämän monitahoisen pohdinnan jälkeen toivon, että kukaan ei ostaisi rekisteröimätöntä koiraa. Olisi yksinkertaisempaa niin. 

12 kommenttia:

  1. Entäs jos nimenomaan haluaa sekarotuisen koiran? Olen ainakin itse mieltynyt sakemannin ja malamuutin sekoitukseen ja halauaisin joskus tulevaisuudessa samanlaisen koiran kun tämä nykyinen koira on.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekarotuiset koirat eivät ole yhtään sen terveempiä. Niitä vain ei tutkita niin paljoa. Jos koira sairastuu, monttuun. Eikä niistä tulee mitään merkintöjä mihinkään.

      Poista
  3. Siis jos koirasi on "hyvin" sekarotuinen, se ei voi kärsiä perinnöllisistä sairauksista? Millä perustelet väittämäsi? Ja samalla tavalla bisnestä tapahtuu sekarotuisilla kuin rotukoirilla, joten jos ostat sekarotuisen, et voi olla varma tuetko ns bisnestä. Kenneltoiminta juuri vastaa siitä että koirien laatu pysyy hyvänä ja voimme nauttia luottamusta siitä että oma rakastettu Murre on jonkun kasvattajan rakkaudella ja huolellisella jalostuksella tehty yksilö. Maiilmassa on niin paljon koiria, ettei niiden yksilöiminen ole mikään ratkaisu pentutehtailun lopettamiseksi.

    VastaaPoista
  4. Väännetääs nyt oikein rautalangasta. Otetaan esimerkiksi koirien lonkkavika. Joillain roduilla se on yleisempää, joten koirat on lonkkakuvattava ennenkuin niillä voi teettää pentuja. Jos lonkat on huonot niin pentuja ei voi rekisteröidä eli ei saa lupaa pennuttamiseen huonojen lonkkien takia. Entäs sekarotuiset sitten oletkos koskaan kuullut että seketorotusta koiraa olisi käytetty lonkkakuvissa? No koirat vanhenevat ja sekarotuisella alkaa lonkat vaivata, sanotaan että vanhuuttaan. ei sanota että lonkkavikainen se on ollu koko ikänsä,kun siitä ei ole kuvia. Lonkkakuvatun koiran mahdolliset huonot lonkat alkavat kanssa vaivaamaan yleensä vanhana. Nytpä vaan omistaja on tietoinen asiasta jo ennestään eikä rasita lonkkia esim. ylimääräisellä hyppäämisillä (agility).
    Mistäpä tiedät mitä perinnöllistä sairautta sekarotuinen koirasi voi kantaa? Rotukoiran ja sekarotuisen koiran hintaeron joudut monasti maksamaan eläinlääkäriasemalle moneen kertaan.

    VastaaPoista
  5. Itse asiassa olen kuullut useinkin sekarotuisten olleen lonkkakuvissa. Mitä asiaan muuten tulee, sekarotuinen on varsin hyvä vaihtoehto koiraksi.

    VastaaPoista
  6. En sitä väitäkään etteikö sekarotuinen voisi sairastaa perinnöllisiä sairauksia. Sairastelu on kuitenkin sisäsiittoisilla koirilla aivan eri asteella. Tämä on fakta. Rotuharrastajan mielestä kuitenkin koira on suhteellisen terve, kun sitä tarvitsee käyttää vain muutaman kerran eläinlääkärissä joka vuosi. Meillä on sekarotuiset käytetty vastaanotolla vain sterisoitavana ja yksi lopetettavana noin 16-vuotiaana. Kantaroduilleen tyypillisiä vaivoja ei ole ollut.

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Rotukoirat nyt eivät taida olla sisäsiittoisia sen enempää kuin seropitkaan.
    Henkilökohtaisesti ostan aina rekisteripaperit omaavan koiran, vaikka en koiraa käyttäisi yhtään mihinkään (näyttelyt, kisat, kasvattaminen/jalostus). Tutkin koiran sukutaulun ja terveystilanteen linjoista. Tutkiminen on nykyisin suhteellisen helppoa :).

    Toisaalta ymmärrän ettei kaikki halua niitä papereita, mutta hyvin usein silloin tuetaan pentutehtailua. Niitä pentuja kun ei kenenkään todellakaan ole pakko teettää vain teettämisen ilosta.

    VastaaPoista
  9. Aika paksu ja kapeakatseinen teksti. Kennelliiton rahanahne mustavalkea propaganda paistaa oikein huolella läpi. Kennelliitto on yhdistys siinä missä muutkin ja sen säännöt menevät jo nyt suomen lakien kanssa ristiin. Yksittäisen yhdistyksen säännöt eivät voi ylittää suomen lakia.
    On olemassa myös asiallista sekarotuisten koirien kasvatusta, esimerkiksi www.noyalteam.net ja www.shadowkiro.net/halfmoontribe

    VastaaPoista

  10. Laina tarjous kaikista 2% korolla

    Jos tarvitset taloudellista apua, älä epäröi ottaa yhteyttä. Voit saada lainaa on välillä 2.000 € ja 1.000.000 € erittäin suotuisin ehdoin laillisesti ja luotettavuutta. Jos haluat lisätietoja rahoitusjärjestelyistä, ota yhteyttä sähköpostitse. E-mail: marxinro@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Olen leski, yksinhuoltaja 3 lasta. Edesmennyt ex jätti minut ja lapset velkaa, mutta pääsin ulos (m a k o k o f i n a n c e s e r v i c e s @ o u t l o o k. c o m) jälkeen siskoni in-law kertoi minulle, kuinka hän sai lainaa tästä laina yritys. Sain lainaa puoli miljoonaa lujittaa minun velat ja maksaa minun kiinnitys. hakea lainaa niiden kanssa juuri nyt, se on vain 3% korko. whatsApp + 4 4 7 4 8 2 8 5 4 2 7 9 makoko Finance UK laina hakemuksen. Lisää arvostelu ja tiedustelu (m a k o k o f i n a n c e s e r v i. w i x s i t e. c o m/o n l i n e l o a n s).
    Olla fiksu kerrakseen jotta eliminoida asettaa kesken aakkoset.

    VastaaPoista