Hae tästä blogista

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Koiranäyttelyharrastajien mekka – Crufts

Lähdemme jälleen poikasen kanssa matkaan. Englantiin ja siellä suuntana Birmingham. Kaupungin nimen sanominen saa koiraharrastajat nyökyttelemään. Crufts. Maailman suurin koiranäyttely. Koiranäyttelyharrastajien mekka. Must.





Englanti on suuri koiramaa ja siellä koirakulttuuri on vahna. Vain Crufts voi voittaa suomalaiset koiranäyttelyt koiramäärässä. Se on näyttely, johon useat tuomarit ja harrastajat matkustavat katsomaan vuosittain.

Muutaman vuoden näyttely on ollut avoin myös ulkomaalaisille koirille. Tällöin koiran tulee saada osallistumisoikeus, jonka saa vain vuoden Voittaja-näyttelystä kustakin maasta. Osallistumisoikeus on vain seuraavalle vuodelle. Kansainväliset muotovaliot pääsevät nykyään myös mukaan.

Englannissa rekisteröidyt koirat tarvitsevat vuosittain myös oikeuden osallistua näyttelyyn. Sen saa tietyissä näyttelyissä ja arvatenkin niissä osallistujamäärä on moninkertainen tavallisiin avoimiin näyttelyihin verrattuna.

Viime kesänä lähetin yhden ylisuureksi kasvaneen kasvattini Englantiin juuri synnytyslaitokselta palattuani. Koiria piti vähentää, jotta selviän pienen vauvani kanssa kahdestaan kaikesta. Suomessa Baballa ei olisi ollut mahdollisuuksia jättiläismäisen runkonsa ansiosta.

Tämänkaltaisessa joukossa olemme torstaina 7.3.2013.
Mäyräkoirat Englannissa on hieman poneja pienempiä.
Englannissa mäyräkoirilla on eri rotumääritelmä ja siellä niiden koot vasta alkavat siitä, mihin Suomessa sen soisi loppuvan. Baban takana on kauempana menestyneitä englantilaisia koiria, joten koko tuli varmasti sieltä tuliaisina sukupolvien takaa tuliaisena. Onneksi Minna Haganilla oli tilaus sisällä mäyräkoiraan ja Babasta jo pentuaikana puheltiinkin, niin Minna lupautui kokeilemaan miten saarivaltakunta ottaisi pojan vastaan.

Nyt on kulunut hieman alle vuosi Baban muutosta. Se vaihtoi nopeasti nimensä Joey:ksi, koska se kuulemma on aivan Joey! Tällä matkalla tullaan tekemään omistajanvaihdos, sillä Minna ja hänen miehensä ovat rakastuneet lopullisesti tähän pöhköön mustaa koiraan.

Joey sai nopeasti osallistumisoikeuden 2013 Cruftsiin, vaikka sillä oli vain 4 näyttelyä aikaa hoitaa se. Se on sijoittunut kiitettävästi kärjen tuntumaan joka kerta, mikä on suoranainen ihme sen lähtömaan ja sukutaustan huomioon ottaen.


Lähes viikottain ja nyt vielä kiihtyvään tahtiin on tullut osallistujille mainoksia ja ilmaislahjoista tietoa näyttelyalueella. Hehtaarien kokoiset myyntialueet havittelevat kävijöiden puntia.

Voittoa emme lähde hakemaan vaan mahdollisimman korkeaa sijoitusta. Joka tapauksessa Joeyn astuminen kehään on historiallinen tapahtuma. Se on ensimmäinen Badamtam's koira, joka astuu kehään Cruftsissa. Eikä vain Badamtam's koira, vaan myös ensimmäinen Suomessa syntynyt pitkäkarvainen mäyräkoira. Itse asiassa luulen, että se myös ensimmäinen suomalaisomistuksessa oleva suomessa syntynyt mäyräkoira kaikenkaikkiaan, joka esiintyy Cruftsissa tai koko Englannissa.

Minulle vihreälle matolle astuminen on myös ensimmäinen kerta, joten katsotaan, miten onnistun. Onneksi meillä on Joeyn kanssa yksi päivä aikaa hioa askeleita yhteen. Minulla asuessaan se oli aina pari askelta ajatuksiani edellä tehden kivaa tuhoa mm. aurinkotuoleilleni. Toivon, että jälleennäkeminen pitkästä aikaa saa sen seuraamaan minua kuin hai laivaa.

Kunhan olen syönyt Minnan kanssa Englannin vanhimmassa pubissa, katsellut Joeyn lenkkimaastoja pooloklubilla ja pyörähtänyt ensikertaa vihreällä matolla, saatte katsella loputonta kuvaraporttia ja lukea juttua reissusta. Saatan pistää väliaikatietoja myöskin kännykällä, joten pysyhän kanavalla!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti