Hae tästä blogista

perjantai 19. elokuuta 2011

Ratsastus on kestävyysurheilua

Samalla otsikolla löytyy artikkeli tuoreessa Hippos-lehdessä, jota julkaisee Suomen Ratsastajainliitto.

Hevosen hajun lisäksi ratsastuksen jälkeen haisee HIKI!

Artikkelissa kerrotaan, mitä Oulunsalon ammattikorkeakoulun fysioterapian opiskelijoiden Anniina Mörsärin ja Riikka Pitkäahon opinnäytetyö on tuonut esille. Reippaasti ratsaille on poikittaistutkimus ratsastuksen fyysisestä kuormittavuudesta. Se muuttaa käsityksiä ratsastuksesta liikuntana.

Moniko teistä on kuullut, että ratsastus on vain istumista hevosen selässä? Tao miten siinä voi tulla hiki? Ratsastusta vähätellään usein urheilumuotona kommentein, että lajissa työn tekee hevonen, ja ratsastaja vain istuu kyydissä. Nämä vähättelevät väitteet saavat tässä tutkimuksessa kyytiä.

64 ratsastajalla ja 64-80 minuutin ratsastusajoilla tehty tutkimus osoittaa, että kaloreita kului 87-1046. Minimisyke oli ratsastajilla 101 ja maksimisyke 174 lyöntiä minuutissa ratsastuksen aikana.

Ajatelkaa! Jos  30-60 vuotiaan noin 60-kiloisen istumatyötä tekevän naisen päivittäinen energiankulutus on vajaa 2200 kaloria, josta perusaineenvaihdunta kuluttaa noin 1600 kaloria. Ratsastuksen jälkeen on riski jopa laihtua.

"Ratsastus on keskilakorikulutuksen ja sykkeen mukaan kohtalaisen kuormittavaa kestävyysurheilua. Jotta kestävyysliikunnasta olisi hyötyä, sitä pitäisi harjoittaa 2-3 kertaa vikossa. Säännöllisesti ratsastamalla voidaan vähentää riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin kaksi diabetekseen sekä kohonneeseen verenpaineeseen. Ratsastus voi ehkäistä luukatoa lisäämällä ja ylläpitämällä luun tiheyttä" kirjoittaa Hippos.

Rentouttavan puuhastelun, mielen virkistyksen ja hevosten kanssa puuhastelun lisäksi harrastuksesta on todellista hyötyä terveydelle ja kunnolle.

Noustaan senkin vuoksi iloiten ratsaille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti